11 Şubat 2014 Salı

Sağlıklı saçlar için önemli 10 gıda



Saçlarımız önemli malum:) Dıştan çeşitli bakım ürünleriyle saçımıza bakıyoruz, ama ya içeriden beslenme?
Hadi gelin bunları inceleyelim bugün...

 Sağlıklı saçlar için  Omega 3 yağ asitleri, selenyum, biyotin, çinko, sülfür, demir, beta karoten, A vitamini, E vitamini, C vitamini, B vitaminleri, ve özellikle protein ve suya ihtiyacımız var. Peki bunları
hangi gıdalardan alabiliriz?



1- Yumurta- Yumurta başlıbaşına protein kaynağıdır, ayrıca çinko, selenyum, sulfur, B vitamini, biotin ve demir de içerir. Her gün bir yumurta yiyenlerin saçları daha hızlı uzar. Ayrıca saçımıza sürerekte değerlendirebiliriz bu zengin besini. Diyetlerin de baş listesindedir, çünkü uzun süre tokluk sağlar. Bundan güzel besin olur mu?



Buyrun güzel ve besleyici bir salata tarifi, tabii ki yumurtalı:) TIKLAYINIZ
















2- Ispanak- Faydalarını bilmeyen yoktur, ama gene de yazayım. Demir, beta karoten, folik asit ve C vitamini içerir. Bu vitaminleri aynı zamanda brokoli, pazı ve lahanadan da alabilirsiniz. Demek ki neymiş, ıspanağı soframızdan eksik etmiyormuşuz:)


Hatta buyrun size saç ve cilt için önemli gıdalar içeren bir tarif:) TIKLAYINIZ










3- Somon- İşte gerçek bir vitamin deposu... Omega 3 yağ asitleri, protein, fosfor, potasyum, sodyum, B1, B2, niasin ve karoten içerir. Omega 3 önemlidir, çünkü bedenimiz bunu üretemez, ancak besin yoluyla alabiliriz. Bence somon tek başına saç sağlığı için yeterli gıdayı sağlar. Aynı zamanda su içerdiğinden saça gereken nemi de sağlar.

Buyrun size son derece kolay bir somon tarifi,















4- Mercimek- İşte bir vitamin deposu daha... Neler içermiyor ki,çok ta severim, hadi sırayla bakalım:
Protein(özellikle vejeteryanlar için önemli), A, B1, B2, C, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, bakır, iyot ve karbonhidrat içerir. Gördünüz mü, saçın sağlıklı olması ve hızlı uzaması için gereken her şey bir tabak mercimekte mevcut, üstelik protein ihtiyacını karşılarken kolesterol yükselmesi derdi de yok, daha ne yapsın bu mercimek size:)

Mercimek çorbası tarifi için TIKLAYINIZ












5- Fındık ve ceviz- Evet bildiğiniz finduk daa:)) Omega 3 mü istersin, biotin mi, E vitamini mi, hepiciği mevcut güzelim fındığımızda ve cevizimizde. Aynı zamanda salatalarda ya da yemeklerde de fındık yağı kullanabiliriz.




 6- Tatlı patates- Bakmayın diyet uzmanlarına, patatesin öyle çok faydası var ki... 100 gram patates bir insanın günlük ihtiyaçlarından proteinin %7'sini, demirin %10'unu, C vitamininin %20-50'sini, B1 vitamininin %10'unu ve enerji ihtiyacının %3'ünü karşılar. Ayrıca bol miktarda A, B, C vitaminleri ile potasyum, bakır, magnezyum, kalsiyum, protein, demir ve fosfor içerir. Aynı zamanda antioksidandır. Ne çok faydası varmış değil mi?
Mesela şu tarif harika bence:




7- Yaban Mersini- Kendisi bir vitamin deposu... Özellikle saç kırılmalarını önleyen C vitamini yönünden oldukça zengin.
Ayrıca A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğelerinden zengin olan yaban mersini beyin hücrelerini ve sinirlerini koruyucu özelliğe sahip ayrıca hafızayı güçlendir. Özellikle alzheimer gibi giderek artan bir hastalığa karşı koruyucudur. 
Yabanmersini yüksek oranda antosiyanin içermesinden dolayı görme kaybını önleyici özelliğe sahip. 
Lif oranının yüksek ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle özellikle LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle kalp sağlığını korur
Lif içeriği nedeniyle sindirim sistemini düzenler, kabızlık problemi olanlarda faydalıdır. Ayrıca içeriğindeki bakır ve fruktoz nedeniyle sindirimi hızlandırır.
Pterostilben, ellagic asit gibi kansere karşı koruyucu içeriğiyle ayrıca C vitamininden de zengin olmasıyla özellikle kolon, rahim ve karaciğer kanserine karşı faydalıdır.
KAYNAK: http://www.yabanmersini.org/yaban-mersini-faydalari




8- Yoğurt- Yoğurt yüksek oranda kalsiyum, vitamin B5 ve vitamin D içerir. Tüm bunlar da saç sağlığımız için önemli vitaminlerdir. Yalnız süzme yoğurtta vitamin azdır, çünkü yoğurdun asıl yoğun vitamini suyundadır.



9- Protein- Kümes hayvanları, et... Saçımızın %97'si proteinden oluştuğu için, proteinden zengin gıdalarla beslenmek saçlarımızı daha sağlıkla uzatmamıza yardımcı olacaktır. Vejeteryanlar içinse alternatif sebzeler var elbette, mesela mercimek, fasulye gibi...



10- İstiridye- Çinko ve protein açısından zengin bu gıda sağlıklı, parlak saçlar için birebirdir.



Bloglovin'den izlemek için TIK TIK

Facebook'ta takip etmek için TIK TIK  ve TIK TIK
Twitter'da takip etmek için TIK TIK
Google+'da takip etmek için TIK TIK






4 yorum:

  1. yoğurdu saçına sürüp maske gibi bekletip yıkayanlar varmış,ben de yeni duydum...

    güzel bilgiler için teşekkürler

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru, yoğurt çok faydalı hem saça hem cilde:)) mayonezi süren de var:)

      Sil
  2. Bunlardan düzenli yemediğim şeyler var ama genelde iyi beslendiğimi düşünüyorum, sebze-meyve-et düzenli yerim ama gel gör ki olmayınca olmuyor ve saçlarım aşırı derece de dökülüyor :( Ayrıca şu patates çanağı çok güzelmiş, denemem lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de çok dökülüyor bu aralar maalesef, Keratase İnitialiste aldım azaldı biraz

      Sil

Yorum yazan ellerinize sağlık:)

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.